Lijd jij aan winterdepressie en wil je weten wat je eraan kunt doen? Dan is dit blog voor jou.
“Kreun”, denk ik ieder jaar wanneer de wintertijd in gaat. Op de één of andere manier moet ik altijd wennen dat het ineens zo vroeg donker wordt. Gelukkig heb ik geen hekel aan de korte dagen en de intredende kou. Herfst en winter staan voor mij voor knus, gezellig, kaarsen aan, goede gesprekken en heerlijk tafelen met vrienden en familie.
Veel mensen raken echter volledig van slag. Zij lijden aan wat heet “winterdepressie”, een mentale en voor velen ongrijpbare ziekte. Slaapproblemen, eetstoornissen, hormonale schommelingen, stemmingswisselingen, en concentratieverlies zijn maar een paar voorbeelden van klachten die mensen met winterdepressie hebben.
Verdrietig dat jouw winterdepressie niet wordt herkend?
Het is nu eenmaal een feit dat mentale ziekten minder makkelijk te zien en te grijpen zijn voor de mensen om je heen. Lijdt jij aan winterdepressie, dan kan het zijn dat je dit ook zo ervaart.
Hoe vervelend is het wanneer je niet lekker in je vel zit, je depressief voelt en daarboven op ook nog te maken hebt met mensen die het niet snappen. Misschien geven ze je zelfs wel het gevoel geven dat je overdrijft of ‘dat je je er maar overheen moet zetten.’ Dit kan je nare gevoelens nog verder versterken.
Deze ongrijpbaarheid komt echter ook terug in het feit dat de medische wereld de exacte oorzaak van winterdepressies nog niet volledig heeft doorgrond. Dus ook de reguliere zorg heeft moeite om dit fenomeen te grijpen, de juiste diagnose te stellen en je dus op de juiste manier te helpen.
Hoe kan het dat mensen met je sympathiseren wanneer je een been breekt en een kaartje sturen, terwijl je lijdt aan ‘levendige verbeelding’ wanneer je depressief bent?
– Ruby Wax,
Aan depressie lijdende comédienne
Onderzoek stelt in ieder geval dat winterdepressie alles te maken heeft met het slaaphormoon melatonine, het afnemen van de lichtsterkte van de zon, het aantal uren daglicht en het feit dat de zon steeds later op de dag opkomt.
Dit heeft effect op je biologische klok.
Iedereen heeft zo’n klok, vlak achter je ogen, die zonder dat je het door hebt zorgt dat alles in je lichaam goed functioneert volgens een bepaald ritme. Voldoende daglicht, op de juiste momenten, zetten je biologische klok gelijk.
Wat kun je doen bij winterdepressie?
Er zijn veel tips en trucs om je winterdepressie aan te pakken, bij voorkeur voordat deze echt begonnen is. De meest gangbare zet ik hier voor je op een rij:
Tip 1
Sta vroeg op. Zeker niet later dan 8.00 uur!
Tip 2
Ga naar buiten en laat het licht vroeg op de dag in je ogen schijnen.
Tip 3
Ontbijt goed, want dan gaat je lichaam in de dagmodus. Vermijd ontbijt dat je energie kost, zoals tarwe brood, suikers, cafeïne en koemelk. Deze verlagen je energie en je weerstand juist. Bovendien zijn ze lastig te verteren voor je lichaam. Vervang je broodontbijt bijvoorbeeld door havermout met fruit zoals banaan en kiwi, en vul dit aan met noten, chia of lijnzaad.
Maak er een traktatie van voor jezelf zodat je het met plezier eet. De havermout kan je verhitten met amandel- of sojamelk of oatly (haverdrank) in plaats van gewone melk. Of, wanneer je dit niet wilt, vul je ontbijt aan met een green smoothie. Super lekker en je hebt direct een groot deel van je groente intake voor de dag te pakken!
Tip 4
Krijg vitamine B12 en D binnen. Neem de B12 in bij voorkeur tussen 6-8 uur ’s ochtends. B12 ondersteunt je energieniveau. D3 is de vitamine die je binnenkrijgt door daglicht. Voel je je heel moe? Laat je bloed prikken op B12, D3 en ijzer. Het zou nodig kunnen zijn dat je tijdelijk een verhoogde dosis D3 nodig hebt die alleen op recept te krijgen is.
Tip 5
Sport, beweeg! Daarmee maak je endorfine aan en dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd!
Deze 5 tips klinken misschien als een open deur, maar maken echt alle verschil bij winterdepressie. Dus sta op tijd op, eet goed, en ga naar buiten! En dan de tip die je misschien niet verwacht had…
Tip 6
Maak een afspraak voor een Reconnective Healing of een Persoonlijk Reconnectie traject. Reconnective healing helpt je weer in balans komen mentaal, fysiek, spiritueel en emotioneel. Je gaat je weer fit en energiek voelen. Ik leg je hieronder uit waarom dit je kan helpen.
Kunnen onze gedachten helpen bij zoiets als winterdepressie?
Ik kreeg van meerdere kanten de vraag of Reconnective Healing misschien invloed kan hebben op winterdepressie. Dit zette me aan het denken:
Waarom lijden sommige mensen er wel aan en anderen niet? Kan het zijn dat ons spirituele, emotionele en mentale gestel hier een rol in speelt?
Dr. Bruce Lipton toont aan dat onze gedachten en emoties een direct effect hebben op de gezondheid van onze cellen en dus ons hele lichaam. Met hem hechten steeds meer psychologen belang aan de idee dat psychosomatische problemen in sommige gevallen de oorzaak zijn van lichamelijke klachten.
Sterker nog, er is een veelheid aan wetenschappelijk onderzoek naar intenties, emoties, en gedachten dat aantoont dat via energie en licht impulsen meetbare veranderingen bij planten, dieren en mensen teweeggebracht worden. Gedachten en overtuigingen die je bewust en onbewust hebt zijn letterlijk energie en lichtfrequenties, welke je gestel beïnvloeden en hoe je in het leven staat.
Volgens de Encyclopedie van de Psychosomatiek hebben mensen met winterdepressie (mogelijk onbewust) weerstand om uit een lijdende situatie te stappen. Ze houden vast aan oude overtuigingen en levensgewoonten, terwijl ze eigenlijk NU zijn.
Lijd je aan winterdepressie en heb je het gevoel alsof je onder een stolp zit? Stap er dan onder vandaan, raadt de Encyclopedie aan. Houdt van jezelf. Zoek het geluk binnen in jezelf en ga naar buiten. Verbind je met de natuur, de wind, de regen, de zon en straks ook de sneeuw. Transformatie gebeurt van binnen uit.
Reconnective healing herstelt je balans
De kern zit hem volgens de Encyclopedie dus in de verbinding met jezelf diep van binnen. Dit is mooi. En toch, het lijkt me niet gemakkelijk die verbinding te voelen wanneer je midden in je depressie zit of hem keihard de hoek om ziet sprinten om je volledig omver te werpen.
Voor mij ligt hier een link met Reconnective Healing. Bij Reconnective Healing draait alles om het herstellen van de verbinding met je diepste zelf op mentaal, fysiek, spiritueel en emotioneel niveau. Het herstelt je balans en brengt een zelfhelend vermogen op gang. En het mooie is: het is zo eenvoudig!
Heelt Reconnective Healing je winterdepressie? Dat kan ik niet garanderen. Ervaring leert in ieder geval dat mensen zich fitter, lichter, vrijer, in verbinding met zichzelf, en meer energiek voelen.
Ik ben benieuwd: Wat in dit stuk is hetgeen dat je het meest aanspreekt, waarvan je dacht aha! Deel het met me in de comments, en laat direct weten hoe jij de herfst en wintermaanden ervaart. Wat maken deze maanden voor jou zo bijzonder, de moeite waard of vreselijk?
Heb het goed en veel sterkte deze wintermaanden.
Met liefs,
Suzanne
Literatuur:
Christianne Beerlandt, De Sleutel tot Zelf-Bevrijding: Encyclopedie van de Psychosomatiek. Laren: Uitgeverij Petiet, 14e druk, 2011.
Dr. Richard Gerber, Trillingen als medicijn: Handboek energetische geneeskunde. Haarlem: Uitgeverij Altamira, 2007.
Dr. Bruce Lipton, De biologie van de overtuiging: Hoe je gedachten je leven bepalen. Deventer: Ankh-Hermes, 2005.
Lynn McTaggert, Het Veld: De zoektocht naar de geheime kracht van het universum. Deventer: Ank-Hermes, 2004.
Sebastiaan Timmermans, ‘Weg met die winterdepressie: tips en trucs’. Volkskrant 20/01/2011.
Ruby Wax, What’s so funny about mental illness? Filmed June 2012, Posted Oct. 2012, TeDGlobal2012.
Winterdepressie. PsyQ: Psycho-medische programma’s.