Tot waar ben jij jij? Waar stop jij en waar begint de ander?
Deze vragen, die aan bod kwamen tijdens een Art of Breathing cursus die ik bij de Stichting Art of Living heb gevolgd, raakten mij omdat ze zo direct linken aan mijn werk met Reconnective healing. Bij reconnective healing draait immers alles om verbinding, om de herverbinding met jezelf, het universum, en met je eigen genezend vermogen. De grenzen tussen jezelf, de ander, en het universum lijken bij reconnective healing niet te bestaan. De contemplatie rondom deze vragen tijdens de cursus maakte mij eens te meer duidelijk hoe belangrijk verbinding eigenlijk is en hoe zorgzaam je er mee om zou moeten gaan. In deze blog deel ik mijn inzichten van de cursus zodat je er direct mee aan de gang kunt voor jezelf…mocht je dat willen.
Art of Living
Om één en ander te verduidelijken kan ik eerst beter iets over de stichting vertellen. De Art of Living is een educatieve en humanitaire NGO zonder winstoogmerk en richt zich op stress-management door yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en op humanitaire serviceprojecten zoals onderwijs. “Als we geen stressvrije geest en geweldloze samenleving hebben, kunnen we geen wereldvrede bereiken”, zo stelt oprichter Sri Sri Ravi Shankar. De Art of Breathing cursus die ik volgde brachten mij niet alleen de basistechnieken bij om effectief met stress om te gaan, maar ging ook om het delen van contemplatieve wijsheid, zoals de vragen hierboven. Kortom, ze brengen je de art of living bij, de kunst om te leven.
Adem en verbinding
Rajita Kulkarni, senior teacher bij de Art of Living, begon over verbinding toen ze de ademhalingstechnieken introduceerde die we op het punt stonden te leren. Rajita is goed geïnformeerd, ontzettend lief en … praktisch. “Laten we onze ademhaling als voorbeeld nemen”, glimlachte ze breed. Samengevat vertelde ze het volgende:
“Ik adem, ik voel mijn buik en borstkas bewegen wanneer ik adem. Dat ben ik. Vlak voor mijn neusgat zit lucht die ik inadem. Mijn neus, dat ben ik. Maar als je kijkt naar de lucht die je inademt, dan wordt het al moeilijker om het onderscheid te maken. Ben jij dat dan nog? Waar is mijn lucht en waar is jouw lucht? De grens tussen jezelf en een ander die diezelfde lucht inademt wordt meer en meer diffuus naarmate de lucht veder van je af is. Het onderscheid tussen jou en de ander verdwijnt.”
Het is om deze reden dat alle vrijwilligers en cursisten van de stichting elkaar wereldwijd begroeten met de prachtige uitspraak: “I belong to you.” Want jij bent ik, en ik ben jij. We zijn samen in verbinding. Wat ik mezelf aandoe, doe ik een ander ook aan, en wat ik een ander aandoe, doe ik mezelf ook aan.
Geven met intentie
Dit klinkt misschien nog wat zweverig, maar wordt des te duidelijker wanneer je je realiseert dat in die verbinding de kracht van het geven zit. Bedenk eens voor jezelf: Wat gebeurt er wanneer je geeft? En maakt wat er gebeurt nog verschil uit door wat je geeft, en waarom?
Sri Sri Ravi Shankar onderscheidt vijf vormen van Seva, van dienstbaarheid, ofwel van geven. Op de eerste plaats staat het volledig onbaatzuchtig geven. Dit is geven omdat het je tweede natuur is en je het zelf misschien niet eens in de gaten hebt dat je het doet. Daarna komt het geven omdat het nodig is voor een situatie, bijvoorbeeld je helpt iemand uit de brand die op dat moment in de problemen zit. Dit zijn de meer verheven vormen van geven. Een voorbeeld hiervan zijn de 100.000 monniken die laatst bij elkaar kwamen om te mediteren voor wereldvrede.
Een derde vorm van geven kun je doen, omdat het je simpelweg plezier geeft. Gek genoeg zit hier toch direct een beloning voor jezelf in. Want ben jij niet, net als de ontvanger, degene die ervan geniet dat je iets geeft? In de vierde vorm van geven zit een direct eigenbelang, je verwacht de beloning ervoor in de toekomst. Tot slot sta je zelf bij de vijfde vorm van geven voorop. In dit geval doe je het direct om je imago op te poetsen en voor politieke en sociale erkenning. Politici hebben hier een handje van, zeker in verkiezingstijd!
Vooral deze laatste vorm van geven is, zo stelt Sri Sri Ravi Shankar, zeer uitputtend. En dat klopt ook wel. Wanneer je altijd maar bezig bent met strategische spelletjes, bedenken hoe je invloed kunt uitoefenen via je acties en denkt aan ‘What’s in it for me?” dan wordt je wel moe…tenminste ik zou dat wel worden!
Wanneer je hier naar kijkt vanuit de idee van verbinding, dan is het de intentie die bij je terugkomt. Hoe wil jij dat anderen met jou omgaan? Wil jij mensen op je heen die alleen met je omgaan, je hun glimlach geven, omdat het goed is voor hun imago of erkenning? Of ga je liever met mensen om die je hun glimlach geven, oprecht en gemeend? Gewoon omdat ze je prachtig vinden?
Voor mij waren deze inzichten een eye-opener en een reden om mijn eigen beweegredenen achter mijn acties eens te onderzoeken. Waarom gaf ik dingen – geld, iets materieels, een glimlach? Waarom zei ik iets? Sinds ik aan deze vragen aandacht geef merk ik dat ik andere keuzes maak en dat mijn vriendschappen, werk, en relaties enorm verbeteren. Ze voelen oprechter, vrolijker en zuiverder.
Oefening
Wil je weten hoe jij in verbinding staat?
Kies een drietal mensen om je heen uit verschillende leefgebieden zoals werk, relatie, en vriendschappen en neem je relaties onder de loep. Beantwoordt voor jezelf de volgende vragen: Hoe gaan deze mensen met mij om? Zijn ze oprecht of hebben ze vooral contact met me als ze iets van me willen? Is mijn contact zuiver? En hoe ga je zelf met deze mensen om, en waarom?
Mocht je willen, dan kun je de bijbehorende meditatie-oefening doen, die in de zijkolom op deze pagina staat.
Voor mij was het inzien van verbinding tussen jezelf en de ander, en vooral van de intentie waar deze mee gepaard gaat het begin van een meer geweldloze en stress-vrije verstandhouding met de mensen om me heen. Ik hoop dat je hiermee aan de slag kunt en wilt. Mocht je willen, dan hoor ik graag je reactie via het onderstaande reactieveld.
Met dank aan Rajita en aan alle teachers van de Art of Breathing cursus.
I belong to you,
Suzanne
Bronnen:
“Seva”, in: Weekly knowledge from Sri Sri Ravi Shankar, An intimate note to the sincere seeker, Vol. 7, July 12, 2001 – July 11, 2001, 63.
Rhonda Byrne, The Secret (Simon & Schuster UK, 2007).