Hoe druk kan je zijn? Vroeg ik mezelf af toen ik aan het drie-dubbel-multitasken was op een zonnige dag begin van de zomer. Niet alleen ging ik met een paar weken trouwen (stressvol, hectisch en amazing! ūüôā ), ook qua werk was alles in beweging. En daar gebeurde het: ik schoot in stress, angstpatronen en ging richting een burn-out. Niet mooi, maar waar. Ondanks de chaos nam ik rust, en keek ik naar binnen. In deze blog deel ik mijn ervaring met de kracht van een¬†mini pensioen.

Deze bijna ‘burn-out’ was niet de eerste keer‚Ķ

Toen ik mijn full-time werkende leven op 23 jarige leeftijd begon als wetenschapper had ik geen idee van het nut van rust en stilte momenten. Deze momenten zijn een belangrijke tegenhanger voor de enorme inspanning die je als wetenschapper mentaal moet maken. Alleen door rust en stilte kan er ruimte ontstaan voor nieuwe energie, voor creativiteit en voor het zien van mogelijkheden daar waar je ze eerst niet meer zag.

Hoe harder ik werkte, hoe minder het me lukte om ook op momenten van rust echt te ontspannen. Ik verloor mezelf en werd ziek. Nu, bijna 10 jaar later, leek ik dezelfde fout te maken. Gelukkig kon ik het op deze zomerse dag ver voordat het misging herkennen en bezat ik de tools om direct in te grijpen. Wat deed ik nu anders?

Mijn innerlijke kompas

 Ik werk om te Leven besefte ik ineens. Wanneer je op het punt staat te trouwen, wat toch wel één van de meest mooie momenten in je leven is (ja echt waar!) en je staat op het punt van omvallen, dan is dat niet fijn. Ik realiseerde me dat ik mijn werk nooit, maar dan ook nooit in de weg wil laten staan van dat wat echt belangrijk is: liefde, mijn relatie, mijn thuis.

Door die realisatie verbond ik mij met mijn kernwaarde. Een kernwaarde is iets dat diep belangrijk voor je is en wat dient als kompas bij het maken van belangrijke keuzes. Voor mij maakte die diepe innerlijke realisatie het bijvoorbeeld ik ineens heel eenvoudig om de beslissing te nemen even een paar maanden ruimte in te bouwen voor de Liefde, en voor stilte, rust en reflectie. En dat terwijl ik er eerst enorm tegenop zag.

Mini pensioen

Het leven gaat in golfbewegingen dus neem regelmatig een mini pensioen, schrijft Timothy Ferris in zijn boek 4-Hour Work Week.  Volgens Ferris werk je een periode en neem je vervolgens 1 a 2 maanden rust. Hoe je dit doet is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Met regelmaat rust inbouwen is essentieel. En dat heb ik gedaan. Ineens had ik tijd om dingen te doen waar ik van hou, zoals fietsen, lezen, mediteren, genieten van mijn (aanstaande) huwelijk, de honeymoon, en de gedeelde liefde met mijn man. Vaak was ik ook gewoon stil en deed niets!

Het klinkt misschien mooi, maar het wil niet zeggen dat mijn hoofd direct stil stond, ik ontspannen was en alle energie van de wereld had om alles te doen wat ik op een dag wilde doen. Wanneer je echter de keuze maakt om rust te nemen en niets te hoeven doen, dan ontstaat er ruimte. En het is door die diepe innerlijke keuze, het echt even NIETS moeten, rust, ofwel deconcentratie, dat je uiteindelijk ook echt gaat ontspannen. Langzaam komt het gebabbel in je hoofd tot rust, kun je stil zijn, genieten van wat je ziet in het NU, en luisteren…

De kracht van verandering

In dat ‚Äėluisteren‚Äô kwam mijn¬†innerlijke waarheid en¬†kracht weer terug. En ik leerde dat PureConnect niet met mij is meegegroeid de afgelopen jaren. Professionaliteit ¬†en wetenschappelijke onderbouwing van mijn diensten blijven belangrijk. Ik ga meer¬†persoonlijk werken,¬†vanuit mijn hart, mijn eigen verhalen en ervaringen. Niet voor mezelf, maar voor de mensen die ik kan helpen, of die ik simpelweg – eventueel – mag inspireren. Want dat is waar het om gaat in het leven. Elkaar helpen en het beste geven van wat je te bieden hebt, ook wanneer het je eigen schaduwen betreft.

De komende tijd¬†wordt deze blog ‘nieuwe stijl’ gevolgd door nieuwe diensten en een verbeterde website. Ik voel mijn Innerlijke Kracht weer brullen. Heb jij hier ook behoefte aan? Meld je dan onder deze blog aan voor mijn 5 Gratis Tips & Tricks voor meer Innerlijke Kracht¬†en je kunt direct van start.

Wil je een reactie delen, misschien over je eigen ervaring met een burn-out en wat je hebt gedaan om er uit te komen, of wil je graag vertellen wat voor jou echt belangrijk is in het leven, voel je welkom om te delen in het veld hieronder.

Met liefde,

Suzanne

 

 

 

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!