De Zomervakantie is begonnen, een tijd om te ontspannen en je op te laden voor het nieuwe schooljaar weer begint. Helaas blijkt de zomer voor veel moeders juist ook erg stressvol. En dat is precies wat we niet willen of nodig hebben, toch lieve moeder? Daarom deel ik deze zomer tips en tricks zodat jij aan het einde van de zomer die sprankelende en ontspannen moeder bent die je zo verdient te mogen zijn.
Vandaag tip 3!

Zorg ervoor dat jullie je af en toe kunnen vervelen.

Sommige moeders bouwen geen ruimte in om je te vervelen. Twee vrouwen die uit een auto leunen en uitgelaten foto's maken van henzelf met de zonsondergang.

Je zomer volplannen met activiteiten is leuk en oh zo verleidelijk. Het is alleen niet de beste manier voor jezelf en voor je kinderen om te gaan sprankelen en weer diep uitgerust te zijn voordat de scholen starten. Wil jij echt uitrusten op een diep niveau, plan dan tijd in voor jezelf en voor je kinderen om je te vervelen. 

Ik snap het. Ik begrijp hoe je denkt dat de zomer leuk moet zijn, dat je zoveel mogelijk leuks wil doen, zeker na afgelopen jaar. Bijna iedereen plant zijn vakantie vol en het internet staat bol van posts van families die leuke uitjes en vakanties delen. 

Maar laten we eerlijk zijn: zijn deze moeders wel echt uitgerust aan het einde van de vakantie? Nee, integendeel. Ze rennen van hot naar her, genieten met volle teugen, omringen zichzelf met prikkels, en wanneer de kinderen weer naar school gaan en ze weer aan het werk moeten zijn ze allemaal eigenlijk toe aan…vakantie! 

Daarom deze 3e tip uit de Sprankelende Zomer mama serie:

Zorg ervoor dat jullie je af en toe kunnen vervelen!

Wat is dat je vervelen? 

Je vervelen betekent eigenlijk dat wat je doet niet voldoet aan de behoefte aan prikkels die je op dat moment hebt. 

Je lichaam en geest verlangen naar actie, naar input, omdat ze in de actie modus staan. Wij zijn in deze samenleving gewend, en ook verslaafd geraakt, aan een hoge input van prikkels. Wanneer die wegvallen voelt het alsof er iets ontbreekt, het voelt ongemakkelijk.

Daarom hangt er voor velen van ons aan ‘je vervelen’ vaak een negatief labeltje, en willen we er het liefst van weg. 

Hoe vaak heb jij even niets te doen en grijp je vervolgens naar je mobiel, ga je googelen, ga je iets doen om gewoon iets te doen te hebben, of plof je op de bank om uitgebreid te Netflixen? Dit zijn echt de ‘ik wil me niet vervelen’ toppers! 

Waarom voelt je vervelen ongemakkelijk? 

Wanneer je je verveelt kun je je eenzaam gaan voelen of somber. Je kunt een gevoel van lusteloosheid, van ‘geen doel hebben’ ervaren, of een gebrek aan motivatie om dingen af te krijgen. In extreme gevallen kan je zelfs het gevoel hebben dat je leven minder betekenisvol is. 

Als gevolg komen gevoelens van angst of frustratie omhoog, emoties die over het algemeen niet als prettig worden ervaren.

Vaak komen je gedachten er ook nog eens bij. Deze kunnen behoorlijk oordelen over hoe je je voelt en over het feit dat je niets doet. 

Zeker wanneer je ziet dat je kind zich verveelt. Je kunt zomaar gedachten hebben als: ‘Ik moet iets met hem doen’. ‘Ik moet dit voor haar oplossen’. ‘Hij heeft het niet leuk nu’. ‘Nu denkt ze misschien wel dat ik geen leuke of goede moeder ben’. ‘Ik ben het aan het verknallen’. 

Je lichaam doet er graag nog een schepje bovenop. Qua sensaties kan het zijn dat je je voelt alsof je lichaam een bepaalde energie heeft dat je iets moet doen, dat je in actie moet komen. Het voelt letterlijk fysiek heel ongemakkelijk wanneer je dan even niets doet. 

Heb je het in de gaten? Je vervelen is ECHT HEEL ONPRETTIG! 

Je vervelen voelt niet altijd fijn. Jongetje hangt wat lusteloos over de rand van de bank. Best wel chill eigenlijk.

Mensen verzinnen van alles om weg te gaan van zo’n op het oog onprettig gevoel. Verveling vermijden is alleen niet de oplossing. Ik ben de laatste die zegt dat je langdurig vervelen goed voor je is. Kortere periodes van verveling zijn echter heel helend en voedend.

Waarom zou je je vervelen deze zomer? 

Ten eerste: 
wanneer je wegloopt van verveling loop je in feite weg van jezelf, van een deel van jou dat graag gehoord en gezien wordt.

De vraag is: wil je dit voor jezelf? En wil je dit voor je kinderen? Hoe mooi zou het zijn wanneer we onze kinderen van jongs af aan mee kunnen geven dat het goed is en ook fijn om je af en toe te vervelen? Om te leren om makkelijk en fijn met jezelf te zijn, zonder afleiding?

Tijdens momenten van verveling kunnen we onze gedachten horen, onze emoties en ons lichaam voelen. Hier ligt het contact met onszelf. Hier kunnen we onszelf vragen: Hoe gaat het nu met jou?

Door je te gaan vervelen leer je dus jezelf kennen, en comfortabel zijn met jezelf. 

Vrouw die in stoel zit, zich te vervelen met een dagboek in haar handen. Ze geeft ruimte aan verveling om zichzelf te voelen

Ten tweede:
je leert opnieuw de balans te creëren tussen inspanning en ontspanning. Fysiek kik je af van je behoefte aan continue prikkels. Je lichaam laat los, komt tot rust en voelt zich weer prettig bij de momenten waarop je echt ontspant. 

Dit is echt een enorm gezonde beweging om te maken, want je brengt je hormoonhuishouding weer in balans. Langdurige inspanning en veel prikkels zonder ontspanning zorgen voor een hoog cortisol niveau in je lijf, hét stresshormoon! Op termijn kan dit leiden tot concentratiestoornissen, hart en vaatziekten, en vrouw-gerelateerde issues als diepe vermoeidheid, laag libido, vreetbuien, en tot ziekten als bijnieruitputting.

Tenslotte:
je creëert ruimte voor spontaniteit, creativiteit, en het opladen van je batterij. Dingen gaan weer stromen, er komen ideeën naar boven, en de flow keert terug. Zo ontstaat er creativiteit en merk je dat je meer plezier gaat beleven aan de contacten die je hebt met anderen en met je kinderen. 

Hoe doe je dat ‘je vervelen’? 

Tip 1: Entertain je kinderen 1 tot 2 dagen niet.

Ik heb dit dit jaar gedaan in ons gezin. Het eerste weekend van de zomervakantie hebben we helemaal niets gepland. Onze kleintjes moesten het die dagen zelf even uitzoeken, en wij ook. 

Eerlijk gezegd was het best even lastig. De kindjes waren hangerig en vlogen elkaar soms flink in de haren. Door dit gedrag te zien voor wat het was, namelijk onderdeel van dat ongemakkelijke gevoel rondom ‘je vervelen’, konden mijn man en ik het van ons af laten glijden. Na 2 dagen verdween die humeurigheid en merkten we meer rust bij de kindjes en konden we zelf ook schakelen naar een rustigere versnelling. 

Ik beloof je, je bent geen slechte moeder wanneer je het je kinderen niet naar hun zin maakt. Sterker nog, je geeft ze een cadeau. Ga het experiment aan, 1-2 dagen, waar je je goed bij voelt, en zie wat er ontstaat bij je kind. 

Het kan zijn dat ze mooie verhalen gaan spelen, creatief worden, dingen gaan bouwen, zelf iets nieuws bedenken. Wat het ook is, je laat ze voelen wat er in hun lijf gebeurd, ook zij hebben het recht om hun systeem tot rust te laten komen, zeker na alle turbulentie van het afgelopen bijzondere jaar. 

Tip 2: Creëer een internet en social media vrij blok in je vakantie.

Dichte laptop met een slot erop, zodat je vervelen ruimte krijgt. Even geen laptop mee op vakantie deze zomer.

Zorg ervoor dat er een periode in je vakantie is waarin je echt even computer, laptop, social media en internet vrij bent. Je weet niet half hoeveel van je energie, tijd en aandacht hier naartoe gaat. 

De impact op jouw dag, je tijd, en ook op je vermogen je te concentreren is enorm. Wist je dat de gemiddelde Amerikaan meer dan 2,5 uur per dag op social media zit? En dat iedere keer afleiding maakt dat je daarna 20 minuten nodig hebt om weer echt aanwezig / geconcentreerd te zijn?

Dus laat die laptop thuis en delete je Facebook, Instagram, of Tik Tok tijdens de zomervakantie van je mobiel. Je kunt het er na de vakantie altijd weer opzetten mocht je willen.

Door zo’n blok in te plannen in je vakantie ga je voelen wat dit allemaal voor impact op je heeft. Ga maar eens bij jezelf na: hoe voelt het idee dat je zo’n blog inplant? Dat je totaal niet op je computer, het internet of jouw social media kunt? Word je blij van het idee? 

De kans is vrij groot dat je het er benauwd van krijgt, en hier gauw overheen leest. Klopt dat? Dan is deze tip misschien nog wel meer voor jou bedoeld, dan je zou willen.

Tip 3: Vind je het moeilijk om je te vervelen? Vraag om hulp. 

Ik sprak een moeder die me vertelde dat ze zeker twee weken van haar vakantie nodig heeft om tot rust te komen. Ze doet vaak tussendoor ook nog wat voor haar werk, of maakt haast obsessief tig keer per dag de tent schoon. Ze vindt het helemaal niets en wil het dit jaar echt anders. 

Dus wat heeft ze gedaan? Ze heeft een vriendin met wie ze op vakantie gaat geïnstrueerd om haar te helpen niet in haar valkuil te trappen. Iedere keer wanneer ze de neiging gaat hebben om de tent schoon te vegen, zal haar vriendin haar bij wijze van spreken terug op haar stoel zetten. Oh en haar laptop blijft dit jaar thuis. Ik vind het enorm dapper en geweldig dat ze zich zo committeert door hulp in te roepen.

Heb jij de neiging om je vervelen te ontwijken? Vraag dan iemand om hulp, zodat jij echt tot rust mag komen. 

Tip 4: Gun jezelf de tijd. 

Zeker wanneer je onder hoge stress hebt gewerkt kan je systeem even de tijd nodig hebben om van hoge activiteit naar mentale, emotionele en fysieke rust te gaan. 

Dit geldt ook voor je gezin! Het is ook voor hen een flinke verandering van ritme, zeker in vergelijking met andere jaren hebben ze dit afgelopen schooljaar enorm veel te verhapstukken gehad.

Je vervelen helpt sprankelen en diep ontspannen

Je vervelen maakt moeders en kinderen creatief. Meisje die met haar gezicht en handen onder de verf zit. Ze lacht breed en is helemaal blij en uitgelaten

Door ruimte voor verveling in te bouwen ontstaat er bij jou en je gezin ruimte, ruimte om weer diepgaande verbinding met elkaar te voelen, echt plezier te maken en samen te delen in wat je voelt en meemaakt. Die verveling zal maken dat niet alleen jij een Sprankelende en diep uitgeruste moeder wordt, maar dat jullie allemaal de vakantie als leuker, intenser en sprankelende gaan ervaren. 

Dus, laat je stress een killer zijn tijdens je vakantie? Of ga je de verveling af en toe aan zodat je weer die Sprankelende en diep ontspannen moeder wordt die met sterretjes in haar ogen vertelt over haar vakantie? 

Kies je voor sterretjes in je ogen deze zomer, probeer dan één van bovenstaande tips. Deel wat je gaat doen op Instagram en tag me @SuzanneLommers met #nextgenmom. Ik reageer absoluut (in de tijden dat ik niet als offline tijd gepland heb, dus het kan soms ook even duren). Ik zou het ontzettend leuk vinden om van je te horen.

Laten we een beweging creëren van moeders online die elkaar helpen en stimuleren om lekker te sprankelen en enorm relaxed te zijn.

Heb een sprankelende zomer!

Suzanne 


Hier is een behulpzame lijst van mijn meest populaire resources:

Wil je van je stress afkomen? Bekijk mijn gratis video cursus Innerlijke Rust & Life purpose met Reconnective healing.

Behoefte aan meer balans, mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek? Boek een reconnective healing (face-to-face of op afstand).

Mis je de flow in je leven en voel je je niet op je levenspad? Boek een Reconnective healing traject.

Liever individuele coaching om jouw Soul’s Life te gaan leven? Meld je aan voor een gratis coach call.

Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem gerust contact op.

TERUG NAAR DE HOME PAGE

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!