Ben jij iemand die altijd alles alleen oplost? Het zelf uitzoekt? Ik wel. Zeker sinds ik als zelfstandig ondernemer aan de slag ben gegaan houdt de vraag me bezig wat deze houding me eigenlijk brengt? Het stellen van die vraag bleek een krachtige tool naar positieve verandering. De kracht van om hulp durven vragen.

Om te beginnen zou ik je willen vragen even een kort momentje te nemen om bij jezelf na te gaan: Vraag jij wel eens om hulp? Heb jij je wel eens bedacht waarom je dat (niet) doet? En wat het je oplevert?

Voor mij begon het met deze vragen, de eerste stap naar het op hulp durven vragen.

1. Realiseer dat je met zelf alles te willen oplossen je uiteindelijk jezelf hebt!

Ondernemen is een vak apart. Toen ik de switch maakte van de wetenschap naar het opzetten van een eigen zaak, ontdekte ik dat ondernemen iets is waar je in moet groeien. Ineens was ik reconnective healing practitioner, ACT coach, website bouwer, boekhouder, en marketeer. Ook ontdekte ik dat ik continu gedwongen werd mijn missie, visie, doelen, dromen en verlangens onder de loep te nemen. Lag mijn onderneming nog wel in lijn met waar mijn hart lag? Waarvan mijn intuïtie zei dat het klopte?

Ik ging aan de slag: alleen. Na twee jaar moest ik concluderen dat ik op veel vlakken waar ik nauwelijks kennis van had voor ik begon, maar moeizaam vooruit kwam. Ik liep vast. Als perfectionist was niets ooit ‘ready’, zeker niet met mijn website, boekhouding en marketing. Niet zo gek als je bedenkt dat ik voor al die dingen niet opgeleid ben!

Al die tijd had ik mezelf in de vingers gesneden, mezelf stress bezorgd, vervelende ballen in de lucht gehouden, gepiekerd, en mezelf vermoeid.

2. Wees eerlijk tegen jezelf

Het afgelopen jaar is voor mij één grote, soms lastige en intense evaluatie geweest. Echt eerlijk zijn naar jezelf toe over wat je eigen houding je wel en niet brengt op de lange of korte termijn is soms even slikken.

3. Het is OK om hulp te aanvaarden

Ik gaf moeizaam aan mezelf toe dat ik niet heel eenvoudig vooruit kwam in het proces en ontdekte de kracht van me kwetsbaar opstellen naar mijn omgeving. De kracht van vragen om guidance, om hulp, ook als ondernemer. Of misschien moet ik zeggen: juist als ondernemer.

4. Connect met de wereld om je heen

Vanuit die eerlijkheid en aanvaarding ontstond er automatisch connectie met de wereld om me heen. En toen ging het lopen. De juiste mensen kwamen op mijn pad; mensen met een waanzinnige ervaring en passie voor hun vak.

5. Wie zou jou kunnen helpen? Wees kwetsbaar en vraag hen om hulp

Te veel ballen in de lucht willen houdenMet enige aarzeling, soms schoorvoeten en wat onhandig vroeg ik om hulp aan die mensen waarvan ik dacht dat zij me echt zouden kunnen helpen. En weet je wat? Ik ontving hulp. Ik ontving hulp met branding en design, met marketing, met mijn boekhouding, met website bouw, met tekstschrijven, met productopzet, met het verhelderen van mijn visie en doelen etc. etc. De inspiratie ging borrelen, het proces en de producten werden helder. Mijn weg werd helder.

En dat allemaal dankzij mensen die het goed met mij en mijn bedrijf voorhebben. Mensen die voor de volle 100% geloven in wat ik doe en bied. Mensen die zelf werken vanuit hun hart, hun nieuwsgierigheid en de wens om iets bij te dragen aan de wereld. Mensen net als ik.

6. Ga ervoor en vul die nieuwe ruimte in op een manier die goed is voor jou!

Alles wat ik heb gedaan, geleerd, gevoeld, etc. nam ik onder de loep en verwerkte ik in een totaal nieuwe opzet voor mijn bedrijf. Dit heeft niet alleen geleid tot een vernieuwde website en huisstijl. Inhoudelijk is alles enorm verbeterd. Ik heb mijn ervaring, opleiding, en alles wat er in het leven van mijn cliënten is veranderd bij elkaar gelegd en van daaruit 3 inhoudelijk ijzersterke pakketten ontwikkeld waar ik dolgelukkig mee ben. De pakketten bevatten alleen het beste van hetgeen waarmee ik je kan helpen.

Nu alles op een stuk beter op orde is heb ik ineens ook veel meer tijd. Meer tijd voor ontspanning, het uitwerken van nieuwe ideeën, tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden.

7. Start before you’re ready!

Het is een verademing om om hulp te vragen. Wanneer jij het gevoel hebt alles alleen te (moeten) doen en nooit tijd te hebben, dan nodig ik je uit om eens bij jezelf na te gaan wat het je brengt of kost om alle ballen zelf in de lucht te houden? Geeft het je een gevoel van controle, van veiligheid? En hoe zou het zijn wanneer je één bal van al die ballen aan iemand anders zou geven? Zou vragen: ”Zou jij me willen helpen?”

Ik daag je uit om deze week iemand voor één ding, al is het nog zo klein, om hulp kunt vragen. Gewoon als experiment.

Deel vooral in het reactieveld hieronder welke bal jij uit handen wilt geven deze week en hoe dat idee voelt. Ik ben heel benieuwd.

Heb het goed,

Suzanne

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!