De Zomervakantie is begonnen, een tijd om te ontspannen en je op te laden voor het nieuwe schooljaar weer begint. Helaas blijkt de zomer voor veel moeders juist ook erg stressvol. En dat is precies wat we niet willen of nodig hebben, toch lieve moeder? Daarom deel ik deze zomer tips en tricks zodat jij aan het einde van de zomer die sprankelende en ontspannen moeder bent die je zo verdient te mogen zijn.
Vandaag tip 1!

Ga zonder stress op vakantie.

Wat de meeste gestreste en vermoeide moeders doen is van alles proberen af te ronden voor de vakantie begint, en vaak stiekem nog wat werk te doen in de vakantie. Ook proberen ze de vakantie zo leuk mogelijk te maken voor het hele gezin door van alles van te voren in te plannen. Het gevolg is dat ze niet echt to rust komen en aan het einde van de vakantie het gevoel hebben dat ze wel een vakantie hebben verdiend. 

Herkenbaar? 

Met een paar eenvoudige stappen kun je zonder stress op vakantie. Echt waar. Je kunt die gestresste en vermoeide moeder achter je laten en in plaats daarvan die sprankelende en diep uitgeruste moeder worden die genoten heeft van haar vakantie en vol energie weer aan de normale routine kan beginnen.  

Wat te doen? 

Stap 1: Maak de keuze om je werk niet mee te nemen je vakantie in. 

Dit klinkt als een open deur en simpel, maar zo eenvoudig is het niet. Gisteren nog sprak ik een moeder die de afgelopen jaren haar laptop meegenomen heeft op vakantie en die eerste week tussendoor nog wat dingen heeft opgepakt en afgerond. Ze vertelde me dat ze het vreselijk had gevonden en toch ieder jaar opnieuw weer deed. 

Deze prachtige mama is niet de enige. Schokkend genoeg neemt een groot deel van de Nederlanders, man en vrouw, het werk mee de zomervakantie in waardoor ze zich niet alleen gestrest voelen, maar van binnen ook stiekem geïrriteerd dat ze alsnog aan het werk zijn in hun vakantie of maar niet met rust gelaten worden door hun werkgever. Ook voor de kinderen is het niet leuk te horen dat mama nog even iets moet doen, en ze even moeten wachten. 

Zonder stress op vakantie gaan is een keuze die je bewust moet maken. Ik ga niet werken tijdens de vakantie. Ik mag tot rust komen en genieten van mijn vakantie

Stap 2: Communiceer je beslissing naar hen die dit moeten weten. 

Vervolgens is het belangrijk om je grenzen aan te geven aan hen die dit moeten horen. Communiceer je beslissing helder en beslist. Zet in je Out of Office dat je niet bereikbaar bent van dan tot dan en waar ze wel terecht kunnen, of wanneer ze weer van je horen. 

Geef op tijd aan je werkgever aan dat je dit jaar tijdens je vakantie absoluut niet bereikbaar bent. Ben je ondernemer? Communiceer het dan goed naar je (potentiële) klanten, opdrachtgevers en leveranciers. Wees duidelijk wat men van je kan verwachten en wanneer je weer tot hun beschikking staat. 

Jij hebt echt recht op rust en een totale break van je werk. Je omgeving en je werk(gever) hebben dit recht te ondersteunen. Jij mag zonder stress op vakantie. Echt waar!

Stap 3: Creëer een duidelijke scheidslijn tussen je werk en de start van je vakantie. 

Deze stap gaat over planning. We plannen vaak veel te krap. Creëer ruimte in je agenda zodat je ruim de tijd hebt om in rust je werk af te ronden voor je vakantie begint. Pas dan kan je echt zonder stress op vakantie.

Wij mama’s hebben in die laatste weken vaak nog van alles te doen en te regelen in verband met de kinderen en de zomerstop. Dingen die veel meer tijd en ruimte innemen dan we inplannen. Musicals, eindvoorstellingen, afronding van sport of muziek, en laten we de voorbereidingen voor de vakantie zelf niet vergeten. 

Wanneer je qua werk geen ruime planning hanteert om alles af te ronden, dan raak je geheid in de stress en ben je tegen de tijd dat je vakantie begint bekaf. 

Laat je collega’s / werkgever weten dat ze tijdig moeten laten weten of ze nog iets nodig hebben of plan een overdracht moment in. Doe dit het liefst ruim op tijd, zodat je op het laatste moment niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer je zelfstandige bent, laat het niet allemaal op de laatste week voor je vakantie aankomen, maar plan zeker twee weken in om de afronding te doen in aanloop naar je vakantie toe. 

Deze stap is ook belangrijk binnen je gezin. Praat met je kinderen over de overgang naar vakantie. Wat betekent dit voor hen? Wat betekent dit voor hun ritme en voor hoe het thuis gaat? 

Wij hanteren bijvoorbeeld een vrij strak ritme thuis wat we tijdens de zomer grotendeels zullen aanhouden. Echter, onze kindjes die op het moment van schrijven nu 3 en 5 jaar zijn, zijn ook moe. Ze mogen uitslapen in de vakantie, en een aantal dagelijkse dingen vallen weg uit het voor hen bekende schema. Wij bereiden ze voor op de veranderingen door er met hen over te praten. Wat is dat vakantie? Hoe kunnen we samen zonder stress op vakantie?

Probeer het eens en kijk naar wat je kinderen nodig hebben om de overstap te maken en te begrijpen. Zo neem je meer dan alleen jouw stress weg. Je geeft hen ook het gevoel dat ze ertoe doen en gehoord en gezien worden. Meer hierover vind je in blog 4 uit de Sprankelende moeder serie.

Stap 4: Laat je brein en lichaam weten dat je vakantie NU begint. 

En dan is het zover. Je laatste werkdag is voorbij en je vakantie gaat beginnen. Één van de meest stressvolle dingen die je kunt doen, is alles aan de kant gooien en naar huis te racen om daar te roepen: Yess, ik heb vakantie! Je bent dan totaal in de adrenaline.   

Ik daag je uit om het volgende te proberen. Vertraag een moment nu je nog op je werk bent. Neem even echt de tijd om met intentie afscheid te nemen van je werk, en je vakantie in te stappen door een fijn ritueel. Dit kan groot of klein. 

Heb je net een project afgerond, of draag je iets over aan iemand anders? Stop het in een map, berg deze op, draag het over, en sluit je computer af. Ga rustig zitten, voel je voeten op de grond, plaats je handen over je hart en adem rustig in en uit. Zeg tegen jezelf: zo, nu is het klaar. Ik ben vrij. Je ademt diep in door je neus en zucht uit door je mond. Je laat de stress los. Nu ga je weg. Je vakantie kan beginnen. 

Extra tip: Je kunt dit ook met je kinderen doen op het moment dat de school haar deuren sluit en ze thuis komen, of het moment dat ze thuis komen van het kinderdagverblijf. Creëer een simpel ritueel waarmee je samen even bewust stil staat bij het moment zelf. Neem samen afscheid van het één en stap bewust met het ritueel de vakantie in. 

Het mooie aan een ritueel, of het nu groot of klein is, is dat je je lichaam en geest het signaal geeft dat je die switch maakt. Je geeft letterlijk je brein en je lichaam een seintje, heel bewust dat het nu vakantie is en dat het tot rust mag komen. Zo fijn als je dit zelf en ook als gezin bewust doet. 

Stap 5: Gun je systeem de tijd om de overstap te maken naar rust. 

Zeker wanneer je onder hoge stress hebt gewerkt, dan kan het zijn dat je systeem even de tijd nodig heeft om van hoge activiteit en stress naar mentale, emotionele en fysieke rust te gaan. 

Dit geldt niet alleen voor jou, maar zeker ook voor je kinderen. Ook hun systeem heeft het nodig om zich aan te passen aan een ritme van rust en ontspanning, om de stress van school, kinderdagverblijf, en werkende ouders los te laten. Zet jezelf en je kinderen niet onder druk en geef het de tijd. In blog 3 uit de Sprankelende moeder serie gaan we hier verder op in. 

Dus ga je voor sprankelende ogen en diepe ontspanning? Neem actie om zonder stress op vakantie te gaan met tenminste één van bovenstaande tips. Deel wat je gaat doen op Instagram en tag me @SuzanneLommers met #nextgenmom. Ik reageer absoluut (in de tijden dat ik niet als offline tijd gepland heb, dus het kan soms ook even duren). Ik zou het ontzettend leuk vinden om van je te horen.

Laten we een beweging creëren van moeders online die elkaar helpen en stimuleren om lekker te sprankelen en enorm relaxed te zijn.

Heb een sprankelende zomer!

Suzanne 


Hier is een behulpzame lijst van mijn meest populaire resources:

Wil je van je stress afkomen? Bekijk mijn gratis video cursus Innerlijke Rust & Life purpose met Reconnective healing.

Behoefte aan meer balans, mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek? Boek een reconnective healing (face-to-face of op afstand).

Mis je de flow in je leven en voel je je niet op je levenspad? Boek een Reconnective healing traject.

Liever individuele coaching om jouw Soul’s Life te gaan leven? Meld je aan voor een gratis coach call.

Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem gerust contact op.

TERUG NAAR DE HOME PAGE

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!