Ruim 7 maanden zwanger van onze tweede bereid ik me voor op mijn bevalling met het lezen van positieve bevallingsverhalen. Waarom? Dat lees je in mijn blog van deze week. 

 

Het is zondagavond…

Onze kleine meid ligt op bed en ik zit achter mijn laptop met een heerlijk kopje thee. You Tube en Google zijn momenteel mijn grootste vrienden, want ik ben me weer aan het voorbereiden op mijn bevalling.

Ik kijk naar hypnobirting en badbevallingen en dompel me onder in de meest prachtige verhalen. Ik word geroerd door de schoonheid van de menselijke natuur, door de unieke vrouwelijke kracht, de magie van geboorte en door de dans van ouder-kind liefde. Regelmatig lopen er tranen over mijn wangen. Bevallen is echt zoiets moois.

Op onze vorige bevalling hadden wij ons extreem goed voorbereid met de Hypnobirthing methode. Aangezien het een grotendeels ontspannen bevalling was gaan we er nu op dezelfde manier in. En dit keer nemen we alles mee wat we van de vorige keer hebben geleerd, zodat we het samen met nog meer vertrouwen kunnen beleven.

 

Hypnobirthing: Bevallen met vertrouwen

Eén van de grootste pijlers van de hypnobirthing methode is dat je kunt bevallen vanuit vertrouwen, rust en ontspanning. Dit doe je door je mindset te veranderen. Je niet laten leiden door horrorverhalen van anderen of indrukken van bevallingen die je op tv vaak ziet. En dat is best een uitdaging, want er zijn nogal wat mensen die ongevraagd hun ‘dramatische’ ervaringen met je delen. Heel eerlijk: op die momenten snoer ik mensen direct de mond! Want hé….

Jouw bevalling is mijn bevalling niet! 

Dat jij een drama hebt meegemaakt hoeft niet te betekenen dat ik ook een drama mee ga maken. En wanneer jij een dramatische bevalling hebt meegemaakt kan je tweede bevalling wel degelijk geweldig, mooi en magisch zijn.

Iedere bevalling is uniek. Je zult dus niet hetzelfde gaan beleven als de eerste keer. Of als je buurvrouw, je beste vriendin of nicht. Waarom zou je je tijd dan besteden aan het luisteren naar of voor jezelf herhalen van die horrorverhalen?

 

Positieve bevallingsverhalen versterken jouw eigen kracht

Het is wetenschappelijk aangetoond dat je brein niets heeft aan het luisteren naar en ontleden en herhalen van problemen. Je zet jezelf dan vast in angst of pieker patronen. Wat er eigenlijk gebeurd is dat je hiermee de angst laat winnen en je jouw eigen kracht ondermijnt.

Juist jouw eigen kracht, jouw vrouw zijn,  is je allergrootste asset wanneer het op bevallen aankomt. Wanneer je dat versterkt, hiermee in verbinding bent, dan ontstaat er vertrouwen. Dan ontstaat er rust. Dan kun je je goed voorbereiden, voelen en nadenken over hoe jij zou willen bevallen. Bevallen vanuit jouw eigen kracht geeft een gevoel van oneindige voldoening, trots, en magie. En daarom dompel ik me onder in al die prachtige bevallingsverhalen en filmpjes.

 

Van positieve bevallingsverhalen leer je veel

Dit betekent niet dat je je hele bevalling kunt regisseren. Je heb bijvoorbeeld niet altijd een keuze tijdens je zwangerschap of bevalling om het ziekenhuis te vermijden (mocht dit een wens van je zijn). Soms gebeuren er dingen waardoor je in de tredmolen van het medisch circuit terecht komt. Denk aan zwangerschapsvergiftiging, meconium in het vruchtwater, of flink wat harde buiken.

Het zijn situaties die mijn man en ik persoonlijk niet kennen. Veel van mijn cliënten wel, met wisselende ervaringen. Wanneer je in het ziekenhuis terecht komt, dan kom je in aanraking met richtlijnen, protocollen, en procedures. Deze kunnen je overvallen en weghalen van het vertrouwen in jezelf, je kindje en je lichaam.

Zondag kwam ik een verhaal tegen van een vrouw die haar derde bevalling volledig vanuit haar eigen kracht wilde beleven. Haar verhaal geeft goed de valkuilen aan waar je in terecht kunt komen.  Hoe zij hiermee om is gegaan bezorgt mij kippenvel. En ik kan niet anders dan haar verhaal met je delen. Ik heb van haar geleerd. Dat jij net zo in je eigen kracht mag staan tijdens jouw zwangerschap en bevalling als deze oerkrachtige vrouw.

Ongeplande Unassisted Childbirth: De Regie in Eigen Handen

Lees, voel en leer!

En vergeet niet om in de comments hieronder aan te geven wat jou het meest heeft geraakt, wat je hebt geleerd of heeft geïnspireerd! Ik ben heel benieuwd.

 

Met liefs,

Suzanne

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!