Wil jij ontdekken hoe dankbaar zijn jou kan helpen de stress van iets los te laten, en meer in flow en in verbinding met jezelf te leven? Of hoe je kunt omgaan met weerstand die je bij het voelen van dankbaarheid ervaart? Dan is dit blog voor jou.

De kracht van dankbaar zijn

Zoals ieder jaar in December stroomt mijn social media vol met oproepen tot dankbaar zijn, omdat het zo krachtig is dit te voelen in de tijd dat je het jaar afsluit en je opmaakt voor het volgende jaar. #givethanks.

Oh wat ergerde ik me altijd aan die ‘geforceerde’ oproepen tot dankbaar zijn. Tot ik me realiseerde dat ik zelf een haat-verlangen relatie met het voelen van dankbaar zijn had en ik dit voor mezelf ging uitzoeken.

Gaandeweg ontstond er een diepere verbinding met mezelf en meer rust omdat mijn relatie met dingen die gebeurd zijn in mijn leven totaal shifte. Graag deel ik met je hoe dankbaar zijn jou ook kan helpen stress los te laten, innerlijke rust te vinden en de band met jezelf te versterken.

Wat is dankbaar zijn eigenlijk?

Dankbaar zijn is één van de tien positieve emoties zoals mede onderzocht en omschreven door Barbara Frederickson.* De meeste mensen vinden het heel fijn om zich dankbaar te voelen. Het is opmerkelijk hoe lastig het is om je tegelijkertijd dankbaar te voelen en bijv. boos, gefrustreerd, vol haat, afgunstig, somber of leeg!

Het blijkt echter heel simpel om tegelijkertijd dankbaar te zijn en je bijv. veerkrachtig, trots en tevreden te voelen. Er bestaan dan ook serieuze dankbaarheid therapieën die je helpen wanneer je vastzit in emoties die vaak als negatief worden ervaren.

Dankbaar zijn wordt door alle grote religies gezien als een morele deugd. Zo is er het gezegde “Tel je zegeningen” en ziet de Buddha dankbaar zijn als een kernaspect van een edel mens.

Waar je ook leest over dankbaar zijn, het is een krachtig gevoel en een belangrijke sleutel in het ervaren van innerlijke rust, van geluk ,en van jezelf in dit moment.

  In daily life we must see that it is not happiness that makes us grateful, but gratefulness that makes us happy.   – David Steindl Rast, Benedictijner monnik    

Een eenvoudige oefening

Een van de meest simpele manieren om de weldaad van dankbaar zijn in je leven te integreren is het bijhouden van een dankbaarheid schriftje. Wanneer je 7 dagen lang iedere avond opschrijft waar je dankbaar voor bent (en dit ook probeert te voelen), dan ervaar je tot wel 6 weken later een groter geluksgevoel dan mensen die dit niet doen, zo blijkt uit onderzoek.

Probeer het maar eens. Reserveer een mooi journal of pak een eenvoudig schrijftje en schrijf een week lang bij het naar bed gaan minstens 3 dingen op waar je je dankbaar voor voelt.

Dit kan gaan om de grote dingen in het leven of om iets kleins, zoals iets dat goed functioneert in je lichaam, een liefdevolle relatie, leven in vrijheid, of het hebben van een huis om in te wonen. 

Wat als dankbaar zijn niet zo makkelijk lijkt?

Het kan zijn dat je nu denk “Wat mooi, dat ga ik gelijk proberen.” Het kan ook zijn dat je nu een enorme weerstand op voelt komen. Zo was het in ieder geval bij mij.

Deze oefening was onderdeel van mijn coachingsopleiding en direct voelde ik weerstand. Ik had een nogal desastreuze en nog niet verwerkte 3 jaar durende relatie achter de rug. Juist vanwege de weerstand nodigde mijn trainer me uit me in de oefening speciaal op die relatie te richten. Wellicht zou het dan een stukje lichter voor me worden.

Wat heeft deze relatie je gebracht? 
Wat heb je ervan geleerd?
Welke mooie momenten neem je mee als cadeau uit deze tijd?
En hoe heeft deze heftige tijd jou gevormd als mens?

Ik ging aan het schrijven en realiseerde me gaandeweg dat ondanks dat dit de heftigste periode in mijn leven was tot dusver, ik nooit eerder zoveel over mezelf had geleerd. Hoe meer ik schreef, hoe dankbaarder ik me ging voelen voor deze relatie. En voor het eerst ervoer ik er vrede mee.

Dankbaar zijn kan dus een heel bewuste oefening zijn die je helpt om iets dat moeilijk, donker en zwaar voor je is, in een nieuw licht te bekijken zodat je relatie met dat iets verandert en, zoals bij mij gebeurde, lichter wordt.

Waardering in plaats van dankbaar zijn

En ook dan kan het zijn dat het je niet lukt. Het kan zijn dat je zoveel woede en weerstand voelt bij de idee alleen al om hiermee aan de slag te gaan. Weet dat het ok is. Je mag dit voelen. Je hoeft die oefening niet te doen.

Het kan maar zo zijn dat er een moment komt dat je denkt, maar ik wil wel iets.

Richt je dan eens op ‘Appreciation‘, op waardering.

Waardering heeft een nog aantrekkelijkere vibratie dan dankbaarheid omdat het puur gaat om het opmerken wat we fijn vinden aan iets dat voor onze neus speelt, in plaat van dankbaarheid wat vaak gaat om het opmerken wat we fijn vinden aan iets dat voor onze neus gebeurd vergeleken bij wat voor onze neus zou kunnen zijn of is geweest.

 

– Abraham Hicks

 

Dankbaar zijn kun je voor het feit dat je 40 minuten hebt totdat je babytje weer wakker wordt uit haar middagslaapje…omdat je je nog goed herinnert dat je babytje helemaal niet wilde slapen. En dat was een nachtmerrie.

 

Dankbaar zijn was nooit zo makkelijk. Gun jezelf een dakbaarheidsschriftje waarin je iedere avond 3 dingen opschrijft.

Waardering staat totaal los van iets anders. Het is het lied van een vogel bij je in de tuin, of het zonlicht dat door het raam naar binnen filtert en je gezicht verwarmt. 

Het is waardering dat het hart van iemand die ik ken verlichte nadat hij zijn vrouw verloor op nog veel te jonge leeftijd.

Dus is dankbaar zijn voor jou nog een brug te ver, voel voor jezelf dan aan wanneer het voor jou wel goed voelt om waardering te voelen. En is die tijd rijp? Pak dan een schriftje, en schrijf iedere avond, of iedere dag eens op waar jij vandaag waardering voor voelde.

Van negatief naar positief

We zijn zo gewend om tijd te besteden aan datgene dat niet goed voelt, en deze oefening nodigt je uit om jezelf aan te leren je aandacht ook te richten op datgene dat goed voor je voelt, dat je waardeert, waar je dankbaar voor bent.

Nu ben ik benieuwd wat in dit stuk hetgeen is dat je het meest aanspreekt, waarvan je dacht aha! Deel het met me in de comments, en ik ben heel benieuwd te horen wat jij vandaag waardeert, of waar je dankbaar voor bent.

Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Maak gerust een afspraak voor een gratis online coach call van 30 minuten. Ik denk met je mee en eventueel kijken we samen hoe ik je kan helpen. Maak hier een afspraak

Heb het goed. Hele fijne feestdagen, een mooie afsluiting van dit turbulente jaar en een prachtige start van het nieuwe jaar gewenst. 

Met liefs,

Suzanne

 

* Dit blog is voor een deel gebaseerd op mijn werkboek uit de opleiding Effectief coachen van Bureau Bewezen Effect, inclusief de schrijfoefening. De quote van Abraham Hicks over waardering versus dankbaarheid citeert Kate Northrup in haar boek Do Less: A Revolutionary Approach to Time and Energy Management for Busy Moms. London: Hay House, p.47.

 

4 gratis video's voor meer innerlijke rust.

Wil je meer innerlijke rust in je leven? 

Check out mijn 4 gratis video’s en zet direct een eerste stap!

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!