Wist je dat één van de meest belangrijke dingen die jouw bevalling kunnen beïnvloeden de manier is waarop je zelf tegen bevallen aankijkt? In deze blog leg ik je uit waarom, laat ik je ervaren waarom angst voor bevallen niet helpt, en heb ik een leuke opdracht voor je. 

Verhaal: Hoera, een tweeling!

Eerst een kort verhaal. Op 1 januari las ik een NOS nieuwsbericht over een Canadees stel dat ouders is geworden van een tweeling. Één babytje werd vlak voor de jaarwisseling geboren in 2016, de ander vlak erna in 2017. Heel bijzonder. Maar wat ik echt bijzonder vond was dat deze tweeling thuis geboren is, en niet in het ziekenhuis. Het stel voelde zich blijkbaar vol vertrouwen dat dit kon, dat dit niet gevaarlijk was. Sterker nog, dat dit juist wenselijk was! En het ging uitstekend.

Het verhaal raakte me. Zo vol vertrouwen zijn. Zo vrij van angst over eventuele complicaties. En dat terwijl ze een tweeling gingen baren. Echt prachtig. En ik vroeg me af: 

Hoe vaak laten we ons wel niet ‘angst’  aanpraten over bevallen? 

We zijn ons er meestal niet van bewust hoeveel angst we overnemen vanuit onze omgeving. De ideeën die we er zelf over hebben, de films die we hebben gezien waarin vrouwen gillend bevallen en enorme pijnen lijden, en de ingrijpende, angstwekkende bevallingsverhalen vanuit onze (minder) directe omgeving die (ongevraagd) gedeeld worden wanneer we zelf hoogzwanger zijn.

Onze hele samenleving lijkt erop gericht zwangerschap en bevallen te zien als iets moeilijks, als iets onnatuurlijks en iets dat echt medisch zou moeten zijn. In Griekenland bijvoorbeeld krijg je direct een medische status zodra je in verwachting bent. En dit terwijl wij mensen, net als andere dieren, eeuw na eeuw ons soort voortplanten.

Deze ideeën en verhalen hebben bewust en onbewust een enorme impact. Zo werd mij een verhaal verteld terwijl ik zwanger was waarin iemand na de bevalling naar de OK moest omdat haar placenta niet los liet. Absoluut niet fijn natuurlijk. Ik dacht er verder niet bij na. En je raadt het al. Prompt merkte ik direct na mijn eigen bevalling dat ik bang was dat mijn placenta niet los zou laten. Even leek het daar ook op. Toen kwam hij uiteindelijk alsnog vanzelf. Die angst had niets met mij te maken, maar had ik meegenomen uit de ervaring die van iemand anders was. De angst was dus volkomen irreëel en niet echt.

Sterker nog: wist je dat veel vrouwen hun bevalling ook als diep spiritueel, magisch of extatisch kunnen ervaren? Echt waar! En jij kunt dat ook!

 

Oefening: Visualiseer je bevalling

Echt iedere bevalling is anders en je kunt lang niet altijd plannen hoe het gaat. Waar je wel invloed op hebt is op je eigen houding, je gedachten en ideeën die je hebt. Om je een gevoel te geven bij hoe je houding, je gedachten en ideeën je bevalling diep kunnen beïnvloeden nodig ik je uit om de volgende oefening te doen. Echt doen en beleven!

Ga rustig zitten, met beide voeten op de grond. Lees eerst deel 1 van de oefening. Doe deze en pas wanneer je klaar bent met de oefening, lees en doe je deel 2 van de oefening. Veel plezier.

Deel 1:

Sluit je ogen, voel je voeten op de grond en adem 3x diep in en vol overtuiging uit op een ‘H’.  Stel je het uur voordat je bevalling begint voor. Je voelt je angstig voor wat komen gaat. Je gelooft dat bevallen pijnlijk en moeilijk zal zijn. Je moet echt naar het ziekenhuis want bevallen is iets abnormaals en je hebt de beste hulp nodig qua artsen die er in Nederland is. Voel het helemaal….  Nu breken je vliezen. Je bevalling is begonnen. Hoe is dit voor je?

Deel 2:

We doen dezelfde oefening nog een keer. Sluit je ogen, voel je voeten op de grond en adem 3x diep in en vol overtuiging uit op een ‘H’. Stel je het uur voordat je bevalling begint voor. Je voelt je zeker, vol vertrouwen, blij en vol verwachting, want binnenkort ga je je kindje in je armen houden. Je bent krachtig. Je bent goed voorbereid. Je hebt zin in de bevalling, of deze nu thuis is, in het ziekenhuis of in een geboortehuis. Je voelt en weet dat jouw lichaam ervoor gemaakt is om je kindje op de wereld te zetten. Voel het helemaal…je bent vol vertrouwen. Nu breken je vliezen. Je bevalling is begonnen. Hoe is dit voor jou?

Ik nodig je uit om de komende tijd bij jezelf na te gaan hoe jouw omgeving je gedachten, je emoties en je houding over je (aanstaande) bevalling hebben beïnvloed.

Deel vooral je ervaring met de oefening en/of je bevindingen in het comments veld hieronder. Zo kunnen we elkaar inspireren en ondersteunen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je een heerlijke dag.

Xo,

Suzanne

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Geef je nu op voor mijn gratis video cursus

Vul hier je naam en e-mail adres in en je krijgt direct toegang tot de cursus! 

You have Successfully Subscribed!